3 sjove spil med terninger

Terningespil har alle dage været genstand for sjov og ballade. Ofte er spillene nemme og simple at gå til, hvilket gør at alle kan være med. Hvilke personer, der spiller terningespil, og hvor det spilles, er derfor også meget forskelligt.

Du kan med stor garanti finde nogle i gang med at rafle, hvis du går ind på et værtshus. Kasinoer har også altid et eller andet form for terningespil. Her kræver det dog lidt mod, da man hurtigt kan miste sine penge. Ligeledes er terningespil også at finde hjemme hos familierne, hvor der hygges med at rafle.

Herunder finder du 3 af de mest populære terningespil.

Meyer

Meyer er et ægte værtshusspil. Før i tiden var det meget normalt at finde alverdens værtshusgængere i gang med at snyde hinanden med terningerne. Ofte involverer spillet en masse øl, da det hurtigt kan gøres til et drukspil. I dag er det også helt normalt at spille Meyer på diverse barer og værtshuse, men spillet er også rykket videre derfra. Derfor kan man også opleve børn eller voksne sidde hjemme i stuerne og spille det.

Spilleregler Meyer

I Meyer gælder det om at være god til at bluffe. Hver spiller skiftes til at kaste to terninger, men holder dem skjult under bægeret, så de andre medspillere ikke kan se slaget. Herefter fortælleren spilleren, hvad han har slået, og så er det de andres opgave at lure, om han fortæller sandheden eller ej.

Når turen går videre til den næste spiller, skal den person slå højere end den forrige eller lyve sig til det. Hvis man bliver taget i en løgn, så skal man vende den terning, som ligger ved siden af hver spiller en tand op. Når man har nået 6, så er man ude.

Terningeslag i Meyer

Det laveste slag man kan slå i Meyer er 32. Derefter følger rangorden frem til 65. Her skal det lige påpeges, at man altid tager det højeste tal først, når man skal sige tallet. Efter 65 kommer parrene. Dvs. slår man to ettere har man par et, som er en tand højere end 65. Derefter kommer par to, indtil man når par seks.

Efter par seks kommer Lille Meyer, der består af tallene 1+3. Og som det højeste kommer Meyer, der består af 1+2. Når man først har lært slagene, så er man så godt som klar til at begynde spillet.

Yatzy

Yatzy er det ultimative familiespil og nok et af verdens mest kendte terningespil. Spillet kan spilles af to eller flere. Og til at spille skal man bruge en spilleblok, et raflebæger og fem eller seks terninger. Det er lidt forskelligt om folk vælger at spille med fem eller seks terninger, men ofte vil spilleblokken fortælle, hvor mange terninger man skal bruge til lige netop dette spil.

Spilleregler Yatzy

Hver spiller får tre kast med terningerne. På de tre kast handler det om at slå et slag, der matcher en af kombinationerne på spilleblokken. Starter man fx ud med at slå tre ettere, så kan man vælge at gå efter etterne. Så tager man de tre ettere fra og slår med de resterende terninger. Ved næste kast kan det være man slå én etter, og så lægger man den over til de andre ettere.

Ved sidste kast slår man måske ikke flere ettere, men i så fald har man de andre fire ettere, og det skriver man på spilleblokken. Der er mange forskellige talkombinationer, som det gælder om at slå sig frem til gennem spillet. Alle disse står dog på spilleblokkene, som man kan købe i enhver spilbutik, legetøjsforretning eller boghandel.

Læs spillereglerne til yatzy her

Sådan vinder man yatzy

Hvis man efter de tre kast ikke har fået et slag, der matcher nogen kombination, skal spilleren skriver nul ved en valgfri kombination. Hver slag giver nemlig de point, som talkombinationen viser tilsammen. Den der har flest point, når spillet er slut, vinder og kan kåres som Yatzy-mester.

Politi og røvere

Politi og røvere er ikke lige så kendt som de andre terningespil, men ikke desto mindre er det ligeså sjovt. Man er fire deltagere og har fire terninger i alt plus papir og blyant. To af deltagerne skal forestille at være røvere og de andre to politibetjente. Deltagerne placerer sig således at røvere og politi sidder ved siden af hinanden på skift. Dernæst kan spillet gå i gang.

Spilleregler Politi og Røvere

En røver starter med 66 point den anden røver med 64 point. Begge politibetjente starter med 75 point. Herefter handler det for røverne at komme først ned til 0 og for politibetjente om at fange røverne, inden de når 0. Man skiftes til slå med terningen, og det slag, man slår, fratrækkes fra ens point. Derudover findes der også nogle ekstra regler, som begynder, når anden runde går i gang.

Ekstra regler

Hvis man slår en sekser, må man slå en ekstra gang. Hvis man efterfølgende slår  et, to eller tre, skal man fratrække 1 point fra sin score. Slår man derimod fire, fem eller seks, skal man fratrække 2 point. Hvis man i første slag slår en femmer, skal spilleren på venstre side springes over. Slår man en fire er det de to næste spillere på venstre side, som springes over. Hvis man slår det samme slag som spillere før en, så gælder slaget ikke.