Spil Backgammon

Her kan du spille vores populære gratis Backgammon spil.

For at forberede sig bedst muligt til at spille Backgammon, er man nødsaget til at forstå reglerne og opstillingen.

Backgammon regler

Hurtigt forklaret er reglerne i Backgammon at få sine brikker hjem og af brættet hurtigst muligt. Spilleren der først har fået fjernet alle sine brikker fra brættet vinder.

Start

Man starter spillet ved, at hver spiller får et slag med en af terningerne. Det gælder om at slå højest, for at få lov til at starte. Typisk bruger man antallet af øjne på sin egen terning samt antallet af øjne på sin modstanders terning til at rykke første gang.

Hvordan rykker man sine brikker?

Du rykker dine brikker ved at slå med begge terninger. Lad os sige at du slår 5 med én terning og 4 med den anden. Her kan du vælge at rykke én brik 5 felter og en anden brik 4, eller du kan lægge antallet af øjne på terningerne sammen og rykke én brik 9 felter.

Du kan rykke dine brikker til felter, hvor du allerede har brikker stående, til et felt der er helt ledigt eller til et felt hvor modstanderen kun har én brik stående (kaldet et blot). Hvis du vælger at rykke din brik til et felt, hvor modstanderen i forvejen har en brik, bliver modstandernes brik slået hjem. Mere om at blive slået hjem senere.

Spillerne rykker i modsat retning af hinanden. Hvis spilleren med de sorte brikker rykker mod højre, rykker spilleren med de hvide brikker mod venstre. Der er ingen regler for, at spilleren med de sorte brikker skal rykke mod højre eller omvendt.

At blive slået hjem

Når en brik bliver slået hjem, lander den på bjælken. Man kan ikke rykke andre brikker, hvis man har en brik på bjælken. Brikken skal tages i spil i modstandernes hjemland, på et ledigt felt der svarer til det antal øjne, der er på en af terningerne i terningkastet. Antallet af øjne på den anden terning kan man benytte til at få en anden brik ned fra bjælken. I den situation at der ikke er andre brikker på bjælken, må man rykke en af de brikkerne på pladen.

Hvornår har man vundet?

Du har vundet, når du er den første til at have fjernet alle dine brikker fra brættet. Hvis du vinder og din modstander har nået at fjerne nogle af sine brikker, vinder du 1 point. Hvis du vinder, når din modstander endnu ikke har nået at fjerne nogle af sine brikker, vinder du 2 point. Dette vil man kalde en Gammon. Hvis modstanderen stadig har brikker på bjælken eller i dit indre hjemland, vinder du 3 point i det, man vil kalde en Backgammon.

Backgammon opstilling

På Backgammon brættet er der 24 felter, hvoraf de alle har deres eget nummer. I midten af brættet er bjælken. Hver person har 12 felter der kaldes deres ”hjemland”. Hjemlandet er opdelt i indre og ydre hjemland. Man kan f.eks. have felt 1-12, hvor 1-6 er dit indre hjemland, og 7-12 er dit ydre hjemland.

Startopstilling

Hver spiller vælger side. Lad os sige at du har felterne 13-24. I dette tilfælde skal du have 5 brikker på felt 13, 3 brikker på felt 17, 5 brikker på felt 19 og 2 brikker på det 24. felt. Modstanderen ligger samme antal brikker overfor på sin egen side.

Dobleterningen

Hvis du ønsker at øge mængden af point der spilles om, kan du tage brug af dobleterningen. Dette gør du ved at tage dobleterningen, lægge 2-siden opad og sige ”jeg dobler”. Det godtages også hvis der ved berøring af dobleterningen er klare signaler om et ønske om dobling.

Når en spiller har taget beslutningen om dobling, har modspilleren 2 valgmuligheder. Vedkommende kan enten acceptere eller afvise doblingen. I tilfælde af at modstanderen accepterer doblingen, spiller man nu om 2 point ved almindeligt spil, 4 point hvis spillet bliver vundet ved en Gammon eller 6 point ved en Backgammon. Modstanderen der har givet sin accept skal tage dobleterningen over på sin egen del af brættet. Når man er i besiddelse af dobleterningen, har man fuld råderet over den og er den eneste, der kan beslutte, om der skal redobles eller ej. Hvis modstanderen vælger at afvise doblingen, taber vedkommende runden og mister 1 point.

Redoble

Den spiller der er i besiddelse af dobleterningen kan vælge at redoble. Her vender man dobleterningen til næste niveau i rækkefølgen, der ved første redoble naturligt vil være 4. Hvis en redoble afvises, stoppes spillet, og man mister 2 point grundet dobleterningens niveau. Hvis redoblingen accepteres, benytter man samme procedure som ved en enkel dobling.

Crawfordreglen

I kampe gælder det, at hvis en spiller når til et punkt, hvor de kun mangler 1 point for at have vundet, må der ikke dobles. Hvis spilleren med flest point ikke vinder runden, og at førnævnte situation ikke gør sig gældende for modstanderen, må der igen dobles.

Backgammon turneringer – Verdensmesterskaber og Danmarksmesterskaber

Hvert år afholder World Backgammon Association europamesterskaber i Backgammon. Dette mesterskab kaldes European Backgammon Tour, og her mødes de deltagere, der har fået flest point igennem touren i finalen.

Nordiske mesterskaber arrangeres af Dansk backgammon Forbund. Her kan man både stille op individuelt og i hold. Disse mesterskaber er en af verdens største turneringer.

6 danskere har vundet titlen som verdensmester siden 1967, hvor det første af nu 37 verdensmesterskaber blev holdt. Både i 1993, 2002, 2004, 2008, 2010 og 2012 var det danskerne der gik hjem med trofæet. Førstepræmien ved verdensmesterskaberne er 500.000 kroner.

Senest har det danske backgammonlandshold vundet VM for hold i 2020.