Spilleregler til tredive | 30

Det skal du bruge for at spille:

  • Materialer: 6 terninger, papir og blyant.
  • Minimum 2 deltagere.

Sådan spiller du tredive (30)

Alle spillere starter med 30 point.

Den spiller, som mister sine 30 points først taber. Det gælder derfor om at beholde sine point længst muligt.

Man spiller videre indtil der kun er 1 spiller tilbage med en pointsum mellem 30 og 0. Den spiller med den højeste pointsum vinder.

I første spil slår man om hvem der starter. Højeste slag med 1 terning starter. I efterfølgende runder går starten efter tur. Med uret.

Første spiller slår med alle terninger. For hvert slag skal der tages mindst en terning fra. Det gælder om at få så høj en pointsum som muligt i denne fase. Når der ikke kan tages flere terninger fra, tælles summen af de 6 terninger.

Hvis summen er mindre end 30 er point tallet = forskellen

Eksempel: sum = 24. Forskellen mellem 30 og 24 = 6 point. Disse point tages fra den raflende spillers pointsum. Turen går derefter videre til næste spiller.

Eksempel: Hvis summen er = 30, går man fri. Der kan hverken rafles om at tage point fra din modspiller, ligesom der heller ikke bliver taget point fra din egen sum. Turen går derefter videre til næste spiller.

Hvis summen er større end 30 kan der tages point fra spilleren til højre.

Ved sum på 31 slås der efter 1’ere, ved sum på 32 slås der efter 2’ere, ved sum på 33 slås der efter 3’ere osv.

Eksempel: Sum = 34. Så tages alle terninger i bægeret igen, og man rafler nu for at slå så mange 4´ere som muligt. For hvert slag, hvor man kan tage 4´ere fra, må man slå igen indtil der ikke længere kan tages 4´ere fra. Antallet af 4´ere tælles sammen og ganges med værdien. Hvis der eksempelvis er taget tre 4´ere fra, er antallet af point = 12. Disse point fratrækkes pointsummen fra spilleren til højre, og turen går videre til næste spiller. Skulle det ske, at en spiller slår seks 4’ere har man lov til at rafle alle seks terninger igen.

Når en deltager har mistet alle sine point og er landet under 0 point, har man tabt og går ud af spillet. De eventuelle resterende spillere rafler videre indtil kun en spiller er tilbage. Vinderen er den sidste deltager, der har en pointsum mellem 30 og 0 point